breaking the mold 

Het is niet waar dat mensen zich geen zorgen maken over het klimaat of het milieu. Het argument dat mensen alleen naar hun portemonnee kijken – dat veel gebruikt wordt in de politiek is ook niet alleen maar waar. Datzelfde geldt voor professionals in overheidsorganisaties, in bedrijven en andere organisaties. Waarom is het dan zo lastig om dingen te veranderen? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het is wel een heel relevante vraag en de kernvraag voor klimaatpsychologie.  

De heer Tjeenk Willink die eerder gevraagd was informateur te zijn voor een nieuw kabinet, zei onlangs (na 5,5 maand kabinetsformatie zonder resultaat) dat de roep om een nieuwe bestuurscultuur al weer volledig verdwenen is.  “Volgens hem zijn partijen te veel met zichzelf en met elkaar bezig, en te weinig met de buitenwereld en met de problemen in de samenleving. Oorzaak: politieke partijen verloren de afgelopen decennia hun visie en hun stabiele achterban. “Het is onzekerheid over de positie van je partij waardoor je oriëntatiepunt de ander is en niet zozeer het probleem wat moet worden opgelost.” (bron NPO Interview bij Nieuwsuur, 1-9-2021)

De Engelse filosoof en klimaatactivist Rupert Read merkte onlangs op dat de sterke emoties en ervaring van onrust die (steeds meer) mensen hebben vanwege de klimaat crisis uitingen kunnen zijn van de stervende planeet. Tegelijk is de mensen cultuur zo sterk met zichzelf bezig, uitsluitend met zichzelf zo lijkt het, dat deze signalen niet zo makkelijk worden opgepikt, niet zo goed begrepen worden. Sterker nog als mensen vertellen dat ze bezorgd zijn of bang voor de klimaat verandering lopen ze het risico niet serieus genomen te worden of wordt ze verteld dat de wetenschap en de techniek het heus wel zullen oplossen. Hoe kunnen we gezamenlijk dan deze signalen serieus nemen en oppikken? De mensen cultuur is erg overtuigd van zichzelf (bron https://www.youtube.com/watch?v=uzCxFPzdO0Y )   

Sally Weintrobe 

Bruce Clarke 

Drie aangrijpingspunten voor klimaat psychologie:

1. Ontkenning – we gaan door met het huidige systeem, niks mis mee.

2. We passen het aan, sturen bij. 

3. We veranderen het systeem.  De psychologie van duurzaamheid t. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

De uitdaging hem zit in hem in het doorgronden van onszelf en het werken met de mogelijkheden om onze eigen cultuur te veranderen, onze eigen cultuur bij te sturen, een nieuwe cultuur (een nieuw mensen verhaal) te maken.