Speelfilms met existentiele crisis in de hoofdrol.
Threads
1983 | movie | documentary
A joint production commissioned by the BBC and Nine Network Australia, and saw its first broadcast in the UK on 23rd September 1984. As the storyline develops we see increasing worry and panic from the characters as the situation worsens, descending into riots and looting as the international crisis escalates and the superpowers enter into military confrontation.
Keith McNulty: Medium Oct, 31 2021, Is this the most terrifying movie ever made?
Don’t Look Up
The Trick
The Trick is een televisie film (BBC, 2021) waarin het waargebeurde verhaal van Prof Philip Jones wordt nagespeeld door enkele steracteurs. In het verhaal zien we hoe de wereldvermaarde klimaatwetenschapper Jones bijna zelfmoord pleegt omdat hij door klimaatsceptici wordt aangevallen op onwetenschappelijk gedrag.
De 10 beste Hollywood-films over klimaatverandering, volgens de Onafhankelijke Journalist Louis Chilton op donderdag 15 april 2021
The Day After Tomorrow
Van alle milieurampen die de afgelopen twee decennia zijn uitgekomen, is The Day After Tomorrow (2004) nog steeds de meest invloedrijke. The Day After Tomorrow, uitgebracht tijdens het presidentschap van George W. Bush, was onder de popcornfilm-traditie een uitgesproken politiek werk, een kreet van frustratie over de passiviteit van de Amerikaanse regering op milieugebied. Wetenschappelijk gezien is het allemaal niet helemaal juist, maar het kernidee van de premisse – dat menselijke duurzaamheid de wereld naar de afgrond van een ramp duwt – blijft ijzingwekkend waar.
Laat het water stijgen: Jake Gyllenhaal in The Day After Tomorrow (Fox)
FernGully: Het laatste regenwoud
FernGully (1992) speelt zich af in een mystiek Australisch regenwoud en vertelt het verhaal van een groep feeën die een jonge houthakker in hun midden verwelkomen. De geesten en dieren van het bos moeten hun thuis verdedigen tegen de houthakkers en een vervuilende kracht die bekend staat als de Hexxus. FernGully is een goed voorbeeld van milieuvriendelijke berichtgeving die vooral op kinderen is gericht; een ecologisch verantwoorde fabel met stemvertolkingen van sterren als Robin Williams, Tim Curry, Pamela Aldon en plantenliefhebbers Cheech en Chong.
Downsizing
Een van de meest spraakmakende Hollywoodfilms die de klimaatcrisis openlijk aanpakt, Downsizing (2017) van Alexander Payne, zag Matt Damon en Kristen Wiig krimpen tot microformaat als onderdeel van een nieuwe technologische rage. Er is veel plot hier – eerder te veel, zou je kunnen zeggen – en Downsizing’s zachte voorstedelijke satire snel carrière in een verkenning van de rijkdom ongelijkheid en milieu-apocalyps. Het is niet subtiel of bijzonder grappig, maar Downsizing verdient punten voor de unieke kijk op het onderwerp.
Prinses Mononoke
De geliefde animaties van Hayao Miyazaki gaan vaak over het milieu, maar weinig films zijn zo direct als de klassieker Princess Mononoke uit 1998. Mononoke vertelt het verhaal van een conflict tussen menselijke industriëlen (onder leiding van de meedogenloze Lady Eboshi) en de krachten van de natuur. Het is een aangrijpende, prachtig geanimeerde kijk op de tol die de mensheid eist van zijn omgeving – en wat er gebeurt als het milieu terugvecht.
Avatar
Na een gigantisch kassucces en een snelle verdwijning uit het publieke bewustzijn, is James Cameron’s CGI opus Avatar (2009) een makkelijk doelwit geworden. Toch is deze dwaze, oogverblindend lange film ook verrassend relevant. Avatar speelt zich af in een realiteit waarin de aarde stervende is, geruïneerd door een combinatie van opwarming van de aarde, aantasting van de ozonlaag en overbevolking, en richt zijn aandacht op een andere planeet, Pandora, die ook geconfronteerd wordt met een klimaatcatastrofe als gevolg van menselijk wangedrag.
Take Shelter
Michael Shannon zet een gelaagde, gekwelde prestatie neer in Take Shelter, Jeff Nichols’ film uit 2011 over een jonge familieman die visioenen van de apocalyps ervaart. We weten nooit zeker of hij zijn verstand aan het verliezen is, of dat hij de ware is. Terwijl het personage afzakt in paranoia en angst, weten we dat er altijd de mogelijkheid is dat zijn angsten op feiten gebaseerd zijn – dat de catastrofe die hij zo vreest zeer aannemelijk is, hoe hard we ook proberen weg te kijken.
Weathering with You
De Japanse animator Makoto Shinkai heeft naam gemaakt met visueel verbluffende films waarin vaak de natuurelementen centraal staan. 2019’s Weathering with You hield het klimaat in het hart van zijn verhaal, met een bizarre bovennatuurlijke plotlijn waarin een middelbare schooljongen bevriend raakt met een meisje dat het weer kan controleren. Het is een film die heel specifiek over klimaatverandering gaat, een die het best wordt ervaren op een puur visueel niveau. Wat de boodschap betreft, komt de benadering van de klimaatramp uiteindelijk neer op schouderophalende aanvaarding.
Snowpiercer
Bong Joon Ho, de vereerde Koreaanse filmmaker wiens laatste film Parasite vorig jaar de Oscars wegkaapte, heeft geen geheim gemaakt van zijn milieu-ideologie. Okja uit 2017 was een excentrieke maar krachtige kijk op genetische manipulatie en dierenwelzijn, en zijn vorige film, Snowpiercer (2013), speelde zich af in een wereld die was ingekapseld in ijs na de mislukte poging van de mensheid om de opwarming van de aarde te stoppen. Er is hier meer aan de hand dan alleen dat – het is overwegend een thriller met een focus op klassenstrijd – maar de milieuboodschap van Snowpiercer onderstreept de hele film.
First Reformed
Mogelijk een van de somberste neemt op de klimaatcrisis, First Reformed (2017) volgt een zwaar-drinkende priester (Ethan Hawke) als hij spiraal in wanhoop na de zelfmoord van een lokale radicale milieuactivist. Hawke’s personage raakt verteerd door het vooruitzicht van een verwoestende klimaatverandering en beraamt uiteindelijk gewelddadige actie. Uiteindelijk is er een mogelijkheid tot redding – maar First Reformed, geschreven en geregisseerd door Taxi Driver’s Paul Schrader, biedt geen gemakkelijke antwoorden als het gaat om het milieu.
Waterworld
In veel opzichten was Waterworld uit 1995 zijn tijd ver vooruit, een bombastische, high-budget thriller die raakte aan tal van hedendaagse zorgen over de toekomst van ons klimaat. Het was een beroemde flop, een flop die de ster, Kevin Costner, sindsdien niet meer heeft overleefd. Waterworld blijft een van de meest memorabele visioenen van de mogelijke wereldveranderende effecten van de opwarming van de aarde.